tisdag 18 december 2012

Årets fudge...

I eftermiddag blev det äntligen dags! Efter nästan en veckas sjukstuga med kräksjuka, var vi på eftermiddagen "smittfria", så vi kunde göra vår fudge! Den har blivit något av en tradition att göra, enkel och smidig och så kan man byta ut blockchokladen till mörk choklad eller smaksatt choklad, helt efter eget tycke och smak!

Här får ni receptet:

FUDGE (ca. 50 st.)


Ingredienser:

3 dl socker
100 gram ljus blockchoklad
3 msk ljus sirap
1,5 dl grädde
30 gram smör
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Mät upp socker, blockchoklad, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt 10 - 15 min och rör om då och då. 
  3. Gör kulprovet för att se när smeten har lagom konsistens. (droppa lite smet i kallt vatten, när det går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom).
  4. Lyft av grytan från värmen och tillsätt rumstempererat smör och vaniljsocker.
  5. Vispa med elvisp ca 5 min medan smeten svalnar. Smeten ska bli tjock och det ska bli spår efter visparna. Börja vispa försiktigt och öka farten efter hand.
  6. Häll ut smeten på bakplåtspapper på en bricka och ställ svalt. Eftersom smeten är ganska tjock så brukar den rinna ut till lagom tjocklek.
  7.  När det stelnat, skär i fyrkantiga bitar. Förvaras svalt.
  8.  Ät och njut!!!








Vi gjorde dubbel sats direkt och då fyllde vi en långpanna!

Nu väntar vi på att få skära upp dem, packa in dem och kanske lägga i en och annan julklapp!

Ha en härlig vinterdag! Hoppas ni alla får en frisk jul! KRAM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar